0593 - 331336

Westeinde 49 9431 CD Westerbork

De Kruidenwei

De Kruidenwei

De Kruidenwei

Iets ten zuiden van Rolde, in het plaatsje Nooitgedacht, ligt biologische geitenboerderij De Kruidenwei. Hier houden Ger en Ayla biologische geiten en maken van de geitenmelk heerlijke geitenkaasproducten zoals harde geitenkaas, verse geitenkaas, geitenkwark en Griekse en Italiaanse geitenkaasblokjes. Heerlijke en eerlijke producten vol van smaak!

Kruiden

Op 10 hectare grond houdt De Kruidenwei 150 melkgeiten. In het zomerseizoen grazen de geiten in het weiland achter de boerderij. Een deel van het land wordt gebruikt voor het winnen van het voer voor de wintermaanden. Behalve gras is er een scala aan kruiden in het weiland te vinden; vandaar ook de naam De Kruidenwei. De verschillende kruiden zijn gezond voor de geiten, goed voor de melk en zorgen voor lekkere kaas! Ger en Ayla hebben gekozen voor een combinatie van geitenrassen. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is het fokken van een krachtige en duurzame kudde. Vandaar dat je een veelkleurigheid aan geiten in de wei ziet staan!

De Kruidenwei werkt op eigen wijze, passend binnen de biologische landbouw. Er wordt gewerkt met respect voor de aarde, plant, dier en mens. Voor Ger en Ayla is dit vanzelfsprekend, omdat ze zich verbonden voelen met het geheel en leven vanuit het hart. Het boerenleven is voor hen een voortdurend leerzaam en dynamisch proces, waarbij ze hun holistische visie vormgeven in de praktijk. Zoals ze zelf zeggen: “we vinden het een rijkdom om zowel geiten te houden als mooie boerenkazen te maken. De verbondenheid tussen het land, de boer en de consument wordt zo directer en hechter!”

De Kruidenwei

Geitenkaas

De kazen worden met zorg en grotendeels handmatig bereid van verse geitenmelk. Met uitzondering van de Capriolen (zachte geitenkaas) en de geitenkwark, worden alle kazen gemaakt van rauwe melk (maximaal 30 graden). Bij de bereiding van de kaas worden uitsluitend zuursel, stremsel en zeezout gebruikt. Zuursel zorgt voor een goede omzetting van melksuiker in melkzuur, waardoor de kaas beter houdbaar en verteerbaar is.

De kazen worden gestremd met biologisch geitenlebstremsel. Het Keltisch zeezout is ongeraffineerd en rijk aan mineralen. Alle kazen worden gemaakt van volle geitenmelk; dit is licht verteerbaar en bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Bij de Kruidenwei staat de buitengewoon fijne smaak van de geitenkaas voorop en dat proef je!