0593 - 331336

Westeinde 49 9431 CD Westerbork

Orvelter schaapskudde

Orvelter schaapskudde


Orvelter schaapskudde

Ons schapenvlees komt van vlakbij, namelijk van de Orvelter schaapskudde. Wij verkopen een divers assortiment schapenvlees, van gehakt tot koteletten. De schapen worden geslacht om een gezonde kudde te behouden.

Drentse schapen

Rond 1870 waren er nog veel schapen op de velden rond Westerbork en Beilen te vinden. Zo’n 23.000 schapen zorgden ervoor dat een groot deel van de Drentse bevolking in zijn levensonderhoud kon worden voorzien. Begin twintigste eeuw was dit aantal, onder meer vanwege het gebruik van kunstmest, drastisch gedaald naar een kudde van zo’n 100 dieren. De kuddes werden samengevoegd, maar het bleek lastig ervan rond te komen.

In 1977 ging de kudde over naar de gemeente en dreigde langzaam te verdwijnen. In 1982 werd ze overgedragen aan de Stichting Schaapskudde Westerbork. Vijf jaar later nam Staatsbosbeheer het initiatief om de kudde te verplaatsen naar Orvelte. Staatsbosbeheer beschikte daar over een historisch landbouwbedrijf, waar de kudde goed bijpaste. Het gebied rondom Orvelte werd zo het graasgebied voor de schapen en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Inmiddels zijn de schapen dagelijks zichtbaar voor de vele bezoekers in en rond Orvelte.

Orvelter schaapskudde

Zorg voor de kudde

Het Drentse landschap is niet alleen goed voor de schapen, maar de schapen zijn eveneens goed voor het landschap. Door met de kudde rond te trekken in de natuurgebieden wordt het landschap op natuurlijke en cultuurhistorische wijze beheerd. Door goed contact met omliggende agrarische bedrijven, kunnen de schapen in de wintertijd tijdelijk gebruikmaken van hun weilanden. Hierdoor hoeven de schapen minder bijgevoerd te worden en verbeteren zij door het tijdelijk grazen de structuur en bodemlaag van de weiden. Ook worden bepaalde gebieden juist niet begraasd op momenten dat specifieke flora bloeit en daardoor de kans krijgt om zaad te produceren.

Stukken grond worden maximaal twaalf dagen begraasd en daarna acht tot twaalf weken niet. Hiermee voorkomt de herder dat zich in deze percelen een aantal parasitaire besmettingsbronnen kunnen ontwikkelen. Daarnaast is ervoor gekozen om de schapen niet te laten drinken uit aanwezige poeltjes, maar drinkwater aan te voeren. Hoewel dit arbeidsintensief is, resulteert het samen met het aangepaste begrazingsplan in een veel lager medicijngebruik bij de schapen.

Het Schoonebeeker schaap

De Schaapskudde Orvelte is aangemerkt als erkend fokcentrum en draagt daarmee bij aan het in stand houden en fokken van het zeldzame ras Schoonebeeker schaap. Het Schoonebeeker Heideschaap is met zijn veelkleurigheid, typisch Romeinse neus, harige vacht, hoge benen en lange staart, een opvallende verschijning. Ten opzichte van andere heideschapen is de Schoonebeeker een fors ras. De Schoonebeeker stelt weinig eisen aan zijn voeding, verzorging en onderkomen. De jarenlange natuurlijke selectie in ruige terreinen heeft het ras sterk, duurzaam en sober gemaakt.